Phoenix - DRAGOS CALIN
777
post-template-default,single,single-post,postid-777,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Phoenix

Începuturile sunt cele mai frumoase perioade în relațiile de cuplu. Cunosc persoane care vânează doar începuturi. Fără să pun etichetă, aș spune că mulți ne hrănim din începuturi.

Emoțiile prin care trec eu sunt:

  • Frica de nou, care îmi declanșează curajul;
  • Frica de necunoscut, care îmi activează curiozitatea;
  • Descoperirea asemănărilor, ce îmi aprinde simpatia;
  • Surpriza constatării diferențelor, care îmi stârnește fie intriga, fie antipatia. 

Începuturile sunt uneori asemănate cu fluturii din stomac sau cu dragostea. Și dacă dragostea durează 3 ani, conform lui Frédéric Beigbeder, inducem că începuturile nu pot depăși acest deadline 😊? Nu întotdeauna.

Psihologia de cuplu recomandă prelungirea începuturilor. În relațiile mai avansate, ca timp, se indică aprinderea scânteii primilor ani. Activarea copilului din noi prin diferite jocuri sau prin schimbarea decorului.

Unii dintre noi caută retrăirea emoțiilor inițiale. Efectul este cel de day-dreaming regăsit prin acțiunile de Instagram own page-scrolling sau iCloud photos-scrolling. Hashtag #tbt, shared memory sau 10 years challenge sunt câteva din acțiunile social media ce indică dorința de a ne arunca înapoi în trecut.

15% este procentul peste care o echipă trece din nou prin durerile facerii. Dacă cel putin 15% din membrii ei se schimbă, echipa o ia de la capăt cu exercițiul ei de coeziune. Practic, ea trece printr-un nou început.

La fel ca și în cuplu, membrii echipei trec prin experiențe care denotă trăiri și emoții.

De multe ori, în corporații, începuturile nu sunt văzute ca fiind atât de frumoase. Cunosc persoane care nu vânează începuturi și care rămân în același loc pentru totdeauna. Fără să pun etichetă, aș spune că multora dintre noi nu ne este comodă schimbarea jobului sau a companiei.

Emoțiile prin care trecem la început de drum în corporatii sunt:

  • Frica de șef și de colegii mai experimentați, care ne declanșează inhibarea exprimării naturale;
  • Frica de necunoscut, care ne activează rușinea de necunoaștere;
  • Descoperirea bisericuțelor care ne aprinde disconfortul;
  • Surpriza constatării diferențelor profesionale și/sau politice care ne stârnește izolarea sau dezgustul. 

Dacă în viața privată dragostea durează 3 ani, în corporație cam acesta este termenul în jurul căruia o echipă devine matură și implicit, super performantă.

Psihologia echipelor recomandă depășirea cât mai rapidă a începuturilor. De aici și interviurile de angajare cu echipa și nu doar cu managerul. Programele “on-boarding” pentru familiarizare și transparență. Perioadă de probă sau bonus de demisie în prima lună 1000 USD (Zappos) pentru cazurile în care nu există potrivire de caracter. Activarea copilului din noi prin evenimente de team-building. Schimbarea departamentului după o perioadă minimă impusă, în cazul mutării pe orizontală.

Și în corporații există un folder numit “Company Photos” pe share-drive, în care îi găsim pe toți care au trecut pragul. Cei mai noi nu arată interes în a-l explora. Cei mai vechi trăiesc emoții bune sau mai puțin bune când mai dau un tur pe acolo, în funcție de experiențele originare.

Ce e de făcut?

Atât în viața privată cât și în cea profesională, cel mai de preț instrument pe care îl avem este Feedback-ul. Feedback-ul ne reaprinde flacăra. Este drumul cel mai scurt către colaborare. Este antidotul apatiei. Este butonul cvasi-începuturilor. Este acțiunea care ne transformă în pasărea Phoenix care renaște din cenușă.

Practicat în mod regulat și neîntârziat are cel mai mare efect.

Dacă nu ne ajută la reinițierea relației și la progresul acesteia, măcar ne oferă claritate.

Iar claritatea ne ajută să luăm decizii informate.