Nu, mulțumesc - DRAGOS CALIN
Vin sarbatorile. Cateva din adresarile deranjante de care te lovesti la mall sau restaurant.
396
post-template-default,single,single-post,postid-396,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Nu, mulțumesc

Vă ajut cu ceva? este cea mai des întâlnită formulă de întâmpinare atunci când intri într-un magazin sau treci pe lângă o insulă comercială dintr-un mall.
Mai există și varianta de restaurant Totul este ok?  sau Vă mai servesc cu ceva? 

Sigur ai auzit una din ele.

Nu știu exact ce simți când iți este adresată această întrebare. Pot să spun că pe mine mă deranjează sau îmi taie pofta de a mai vrea ceva. Mă simt pe de o parte oprit din ceea ce gândesc, poate chiar mă atrăgea ceva înainte de a auzi această întrebare … Pe de alta parte am impresia că sunt invadat, cu agresivitate, doar în scopul persoanei care întreabă, de a da un răspuns care de obicei este Nu.

Acum o să trec de partea celor care adresează această formulă de întâmpinare și o să descriu câteva motive care pot sta în spatele acestor întrebări închise.

Plictiseală – pentru că poate nu a mai dat nimeni pe acolo de ceva vreme.

Disperare – pentru că poate nu a vândut nimic toată ziua.

Lipsă de pregătire – pentru ca patronul nu știe sau nu-și bate capul cu antrenarea personalului angajat.

Excesul de zel – care poate să vină din unul dintre motivele de mai sus.

Un patron de restaurant (din altă țară, nu din România) îmi spunea odată: Mai bine schimb mobila și reamenajez localul decât să bag bani în pregătirea oamenilor ca apoi să plece. Tot pentru el există și o variantă de răspuns: Dar ce faci dacă nu bagi bani și timp în pregătirea oamenilor tăi și ei rămân? 🙂